Вирусолог: Кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре, "Делта" продължава да доминира

"Делта" вариантът на COVID-19 засяга в много по-голяма степен децата до 19 години

Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета, заяви доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в ефира на  bTV.

По думите й това, което отличава четвъртата вълна, която е предизвикана от "Делта" варианта на коронавируса, е че се засягат в много по-голяма степен децата от 0 до 19 години. "Делта" вариантът продължава да доминира, от 500 проби седмично, които се секвенират, всички са такива" обясни тя.

"За децата най-подходящи са тестовете за самотестване, така родителите ще бъдат спокойни. Децата от 1 до 4 клас ще се нуждаят от помощта на родителите, но другите ще се справят и сами", посочи тя по повод въвеждането на тестове, за да се върнат учениците на училище.

Според доц. Гломб наличието на антитела доказва че ние сме преминали през вируса, но това не означава че сме защитени напълно от повторно заболяване. "Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод", обясни вирусологът.

"След боледуване сертификатът важи 6 месеца, а сертификатът след ваксина е една година, но се препоръча и трета доза", припомни тя. "От край време е известно, че коронавирусните инфекции повтарят. Сертификат след първа доза от вирусологична гледна точка не е много добре издържано, но от прагматична все пак е нещо", смята доц. Любомира Гломб.

"Локдауните не са лошо нещо, но вече има и по-модерни начини за справяне с кризата. Това е мярка от средновековието, още когато са въведени карантинни мерки", коментира тя.

Според нея модерната мярка е ваксинирането.

"Ваксините са създадени, вече мина година и половина, тяхното приложение сред населението е широко, милиарди са ваксинирани срещу COVID-19, нито една ваксина не е подлагана на такива дълбоки проучвания какво се случва след прилагането й", каза доц. Гломб.

Според нея, където няма ваксинационно покритие, изходът е ограничаване на събирания и на излизане.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"