Д-р Маджаров: Стигнахме до там да виждаме хора, които чакат в таксита и не могат да бъдат приети в болница

"Изгуби се времето, истината е, че още август започна тази криза", заяви председателят на БЛС

Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса трябва ли да го правя, коментира д-р Маджаров въпроса за неваксинираните медици у нас и допълни, че от БЛС категорично осъждат подобно поведение.

По думите му, когато един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено.

"Стигнахме до там да виждаме отново мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко, не могат да бъдат прегледани и не могат да бъдат приети в болници. Това е за четвърти път", посочи той.

Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница.

Според него няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно.

Относно командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри той отбеляза, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Надявам се дотам да не се стигне, защото това са трудни взаимоотношения, смята д-р Маджаров.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви, че лекарите трябва да разберат, че това ще е изискване и у нас.

Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет, обясни още д-р Маджаров.

Той коментира и разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, като беше категоричен, че за това могат да се отнемат лекарски права.

Председателят на БЛС се спря и на темата за исканата от съсловни организации оставка на шефа на НЗОК Петко Салчев.

По думите на Маджаров на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства.

Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от НС за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише, обясни д-р Маджаров.

Според него това ръководство на НЗОК е най-компрометираното.