Три жени и бебе с втори шанс за живот след донорска ситуация

Общество

28-10-2021, 12:17

Снимка:

ВМА

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година. Реципиентът е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

"Пациентката се намираше на първо място в нашата листа на чакащи. Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА", информираха оттам.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”.

"Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота", заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”.

Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана, добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.