Повдигнаха обвинение на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева и Бойко Борисов

Крими

29-10-2021, 16:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Младият мъж е обвинен и за хулиганство

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 26-годишния Любомир Яков, който в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, се заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия-министър председател на Република България. Младият мъж е обвинен и за хулиганство, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

На 24.10.2021 г. на мейла на Министерство на правосъдието обвиняемият Любомир Яков изпратил съобщение, в което пише, че ще убие председателя на 46-ото Народно събрание. Същият ден в друг мейл написал, че ще убие бившия премиер. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, посочват от ПРБ.

Срещу Яков е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от НК, за престъпление по чл. 144, ал.3, вр.ал.1 от НК и за престъпление по чл. 325, ал. 5, вр.ал.2, вр.ал.1, вр. чл.29, б. Б от НК. Това е второ обвинение спрямо него за закана с убийство.

Припомняме, че в началото на септември 2021 г. Любомир Яков заплаши председателя на 46-ото Народно събрание и бе осъден на „пробация“ за срок от 3 години и на 2 години по 200 часа „безвъзмезден труд в полза на обществото“.

Предвид съдебното минало на Яков и опасността да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.