Въпреки усилията на Брюксел: Смяната на часа остава

Тази нощ България и всички останали държави от ЕС за пореден път ще
преминат към зимно часово време, въпреки плановете на Брюксел през тази
година едно от двете времена да отпадне завинаги, предаде БНТ.

В Еврокомисията се шегуват, че всеки шест месеца дават един и същи отговор на въпроса защо смяната на времето не беше отменена.

"Ще повторя това, което казах преди 6 месеца, когато ми зададохте този въпрос. Още през септември 2018 г. Европейската комисия предложи да отпадне сезонната смяна на времето. Това предложение беше направено вследствие на искане от страна на някои държави членки, имаше и резолюция на Европейския парламент и обществени консултации. Предложението на Европейската комисия беше подкрепено от Европарламента през 2019 г. и топката сега е в полето на държавите членки, които трябва да стигнат до единна позиция в Съвета. Така че не забравяйте да смените часовника си на 31 октомври", заяви Стефан Де Керсмакер - говорител на Европейската комисия.

Държавите от ЕС трябваше тази година да се разберат помежду си и да обявят което време предпочитат - зимното или лятното. На фона на важни въпроси като справянето с пандемията, ваксинацията, а напроследък и галопиращите цени на тока, нито една държава до сега не се е забързала да вземе решение за отмяната на зимното и лятното часово време. Още повече, че мненията и по този въпрос са разнопосочни - нагласите в някои държави са запазване на зимното, в други на лятното време. Ако бъдат въведени различни времена в ЕС, това би затруднило транспорта и нормалното функциониране на единния пазар.

Евродепутатите се надяваха словенското председателство, което приключва в края на тази година, отново да вкара въпроса за отмяната на едно от двете времена в дневния ред на ЕС. Това обаче така и не става. Не се очаква това да бъде сред приоритетите и на френското председателство на ЕС, което започва на първи януари догодина. Така че по всичко личи, че следващата година през март, а после и през октомври отново ще местим стрелките на часовниците си.