Държавата ще поеме нов дълг за половин милиард лева

Това става ясно от обявен днес аукцион на БНБ, насрочен за 8 ноември.

Държавата може да поеме на вътрешния пазар нов дълг за още половина милиарда лева под формата на 5-годишни съкровищни облигации, става ясно от обявен днес аукцион на БНБ, насрочен за 8 ноември.

По този начин новопоетият дълг от началото на годината може да достигне 2,8 милиарда лева при бюджетен лимити от 4,5 млрд. лева, предаде БНР.

Предишната седмица бяха пласирани 10,5-годишни държавни ценни книжа за 500 млн. лева при относително слаб интерес и висока доходност.

На поредния аукцион, който ще се проведе в началото на следващата седмица (8 ноември), ще бъде преотворена емисията 5-годишни книжа, които бяха пуснати на пазара за първи път на 24 февруари 2021 г. и са с падеж на 24 февруари 2026 г.
 
Последният аукцион на тези 5-годишни книжа се проведе на 11 октомври 2021 г., когато бяха пласирани облигации за 500 млн. лева при средна годишна доходност от -0,02% и коефициент на покритие от 1,23 пункта. Постигнатата това доходност беше по-неблагоприятна (по-висока) за държавата от предишните предлагания на същите книжа.