Болниците ще подават информация към МЗ за необходимия им медицински кислород

Обсъдени бяха възможностите за намаляване загубите на кислород от болниците и по-доброто планиране на необходимите количества

Всеки петък болниците в страната трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за наличния медицински кислород, както и за прогнозните количества кислород, необходим за последващата седмица. Това решение беше взето на среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов и представители на фирмите производители и доставчици на кислород. 

Обсъдени бяха възможностите за намаляване загубите на кислород от болниците и по-доброто планиране на необходимите количества. „Първо се задоволяват нуждите от кислород на лечебните заведения, а след това на икономическите субекти. В момента приоритетно кислород се осигурява за болниците, за да гарантираме достъпа на пациентите в интензивните отделения до кислород“, посочи д-р Томов. 

Представителите на фирмите производители и доставчици на кислород са категорични, че, въпреки увеличеното потребление, ще координират производствените мощности помежду си, така че да не се стига до недостиг на медицински кислород за лечебните заведения.