Росица Матева, ЦИК: Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите

Политика

02-11-2021, 17:34

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дори при въвеждане на локдаун - избори ще има, казват от комисията

Дори при въвеждане на локдаун - избори ще има, казват от ЦИК. Зелен сертификат и от гласоподаватели, и от членовете на комисии няма да се изисква. Но работата на комисиите ще бъде повече заради броенето на разписки във всички секции и това ще забави предаването на книжата, прогнозира говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на БНТ.

Забавяне, струпване при предаването на изборните книжа и нерви - това са прогнозите за 14 ноември. Причината: ЦИК реши да се броят всички разписки от машините за гласуване. Според говорителят на ЦИК това ще увеличи и грешките в протоколите, които се попълват ръчно. А при отчитане на резултатите водещ трябва да бъде протоколът, който се отпечатва от машината.

"За да се направи това т.н. преброяване поне 2-3 часа ще отнеме на СИК. При всички положения ще се допускат грешки при попълване на протокоите от СИК - нещо, което се установява винаги, когато хората броят след края на изборния ден, уморени и трябва да попълват протоколи", заяви Росица Матева - говорител на ЦИК.

Поставените под карантина и изолация вече могат да подават заявления, за да бъде съставена подвижна секционна комисия.

"Имаше твърде много обаждания дали ще се изисква зелен сертификат на избирателите или на членовете на СИК - не, няма да се изисква. Становището на ЦИК е категорично, че не може с административни мерки да се ограничават избирателните права на българските граждани", каза още Росица Матева.

Почти всички комисии извън страната са назначени.