Проф. Генчо Начев: Намираме се в национално бедствие заради мащабите на пандемията

Общество

03-11-2021, 10:55

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той призова за по-строг контрол и санкции при неспазване на противоепидемичните мерки

Намираме се в национално бедствие заради мащабите на пандемята. Спрямо данните от миналата година броят на заболелите и починалите от COVID-19 е значително по-висок. Това коментира в ефира на "Твоят ден" по Нова тв изп.директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. По думите му черната статистика се дължи на ниския ваксинационен процент.

"Вина вероятно имат и управляващите, че не се опитаха да направят по-мащабна разяснителна компания. Допуснаха се мнения на антиваксъри да се разпространяват, без да имат общо с научната истина", обясни проф. Начев и добави, че зеленият серитификат е доказала се в световен мащаб мярка, но е необходим по-строг контрол върху спазване на противоепидемичните мерки. 

"Проблемът е в липсата на инструменти, които да гарантират спазването на наложените мерки. Липсват и санкции за нарушителите. Само по-строг контрол и санкции ще намалят напрежението върху болниците у нас", каза проф. Начев. 

МБАЛ "СВ. Екатерина" също изпитва затруднения, заради усложнената обстановка. От 16 разкрити интензивни легла в лечебното заведение, 12 пациенти са интубирани. Към момента няма опасност от недостиг на кислород в "Св. Екатерина", но проблемът е актуален за останалите болници в страната. 

Проф. Начев е на мнение, че плановият прием в болниците трябва да е въпрос, който всяко лечебно заведение да реши само за себе си.

"Ръководствата на болниците са тези, които са наясно с капацитета на леглата за COVID пациенти, както и с нивата на спешния прием. Именно те трябва да уредят въпроса с плановия прием", обясни той. 

Проф. Генчо Начев е категоричен, че издаването на фалшиви сертификати трябва да се криминализира. 

"Това е абсолютно нарушение на закона и престъпление срещу човечеството. Най-малкото наказание за личните лекари, които се занимават с тази порочна практика, трябва да е отнемане на лиценза", допълни изплълнителният директор.