Проф. Огнян Кунчев: Служебното правителство действа нерешително

Общество

08-11-2021, 15:43

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мерките трябва да се затегнат още, смята математикът

Можеше да се наложат достатъчно силни наказания за тези, които правят фалшиви сертификати. Но служебното правителството действа нерешително. Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Огнян Кунчев.

Нерешителни според него са действията на правителството и спрямо това, че мерките не се затягат.

"Ние сме във възходящата част на всяко едно простудно заболяване. През ноември-декември сезонните грипове се вдигат и ние трябва да правим активно нещо, не можем да се оставим така. Ако беше февруари-март, те лека-полека щяха да почнат да падат, но ние сме във възходящата част. Действа се нерешително", коментира проф. Кунчев.

Според него в България истински локдаун не е имало и пикът в момента е контролиран заради наложените мерки.

"В образованието се провежда гъвкав локдаун. Но мерките трябва да се затегнат още и да имаме ваксинирани хора. Пускането на учениците в клас може да доведе до увеличаване на заболеваемостта. Ако не предприемаме още мерки, бройката на новозаразените няма да спадне съществено. Може да спадне до 3500-4000, което пак е много", каза той.

"Намалява се броят на официално обявените починали, те не са 25 000, а 42 000. От март месец миналата година досега имаме 42 000 повече починали свръх нормата в сравнение с последните 4 години", коментира още проф. Кунчев.