България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита

Политика

10-11-2021, 13:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на COVID-19

Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизмът на ЕС за гражданска защита. По този механизъм страната ни ще получи медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/, апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC), респиратори за инвазивна интервенция, реанимационни легла  за интензивни отделения, пациентски монитори и медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

"Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства. Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията", информират от МЗ.

Говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари заяви по този повод:

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита". Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"