България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита

Политика

10-11-2021, 13:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на COVID-19

Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизмът на ЕС за гражданска защита. По този механизъм страната ни ще получи медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/, апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC), респиратори за инвазивна интервенция, реанимационни легла  за интензивни отделения, пациентски монитори и медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

"Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства. Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията", информират от МЗ.

Говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари заяви по този повод:

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита".