Д-р Аспарух Илиев: COVID вълната трябваше да бъде пресечена с радикални мерки

Големият проблем на настоящите мерки е, че те ще имат забавен във времето ефект, a дотогава вълната ще се разпростира", смята той

Д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн, смята, че КОВИД вълната в България е трябвало да бъде пресечена с бързи и краткосрочни, но радикални мерки.

"За съжаление и в Западна Европа силно заразната делта-вълна започва да пълни интензивните отделения. Дори ниският процент от 20-30% неваксинирани е в състояние да претовари болниците. Картината е идентична с България - над 90% са неваксинираните, от ваксинираните са главно хора с по-слаб имунитет или по-възрастни. Интензивните отделения са една много специална медицинска структура - там се извършват тежки, интензивни, много натоварващи персонала манипулации и пациентите се наблюдават денонощно. За тях са необходими повече лекари и сестри, защото процедурите са сложни, а състоянието на пациентите се мени понякога в рамките на минути. Невъзможно е да се поддържат много интензивни легла свободни, защото необходимият персонал е доста скъп и труден за подготовка. Не на последно място и техниката, необходима за всяко интензивно легло, е скъпа", написа д-р Илиев на профила си във Фейсбук.

"Официално България е поискала помощ за интензивните си отделения от ЕС. Същото, което направи Румъния преди 10 дни. Големият проблем на настоящите мерки като сертификати и пр. е, че те ще имат забавен във времето ефект. А дотогава вълната ще се разпростира. Може да не нараства, дори леко да спадне, но ще остане висока до следващия тласък - застудяването (което от 2 дни е факт). Правилният ход в нашата ситуация беше пресичането на вълната в основа, с бързи и краткосрочни, но радикални мерки. Подходът в училищата с тестовете е принципно правилен, но това, което става сега, трябваше да се случи в началото на учебната година. Сега, при тази вълна на инфекциите, е рисковано, защото не се знае в коя посока ще се наклони везната. Всичко може да се промени, ако просто мерките се контролират и прилагат педантично, необходим е просто контрол", допълва д-р Аспарух Илиев.