Членове на ЦИК: Никой не дава адекватен отговор откъде са тези машини (Видео)

Изправени сме пред изключително безпрецедентна ситуация, разтревожени са от комисията

Изправени сме пред изключително безпрецедентна ситуация. Последните 10 дни всички станахме свидетели на нещо, което в крайна сметка внася сериозни притеснения за това как ще протекат в неделя изборите. Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се поставят на обсъждане въпроси, а после говорителите излизат и говорят съвсем различни неща. Изразяваме нашата загриженост и тревога от това, което се случва. Вече машините, които се появиха, станаха може би около 600. Никой не дава адекватен отговор за това откъде са тези машини, чухме противоречиви версии от страна на изпълнителя по договорите, но те в крайна сметка не дават абсолютно ясен договор какво се случва. И това трябва да стане ясно за българските граждани“, каза Красимир Ципов от ЦИК пред журналисти.

Той допълни, че избори в неделя ще има и призова хората масово да излязат и да гласуват, за да се предотврати възможен сценарий на тези лица, които не желаят в България да се произведат честни и демократични избори.

Йорданка Ганчева от ЦИК говори и за контролното броене на разписките. "ВАС ясно каза, че няма отношение при отчитане на резултатите, но е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при гласуването с машини", каза тя и допълни, че е трябвало да направи 100% проверка. "На фона на създалата се ситуация, считам, че 100% броене е една от гаранциите за сигурността и прозрачността на изборния процес", посочи тя.

От ЦИК недоумяват какви са тези ремонти на машини и как ще се подменят устройства в деня на вота, при положение, че в закона ясно е записано, ако машината откаже, то се преминава на хартиен вот.

"Законодателят предвиди категорично машинно гласуване като гарант за правилно отчитане на всеки глас на българските граждани, но нещата от последната седмица водят меко казано до неумение и съмнение в отчитането на гласа на гражданите. Знаете фактите, първо се появиха 228 машини, после 150 машини. Това ме мотивира да изискваме информация на "Сиела" какви още машини има на територията на България, чия собственост са и за какво са предназначени. Вчера получихме в 14:38 ч. отговор от "Сиела", че има още 199 машини, които са в склад при бившето Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. За тях нямаше никаква информация откъде са, кога са пристигнали там и за какво ще бъдта използвани. От вчера стана ясно, че искат всичките тези машини да бъдат използвани за сервизно обслужване. Буди недоумение фактът, че това се случва три дни преди изборния ден", заяви членът на ЦИК Георги Баханов, подчертавайки, че машините в петък вечерта трябва да тръгнат по места.

"Мисля, че в обществото витае мнението, че ВАС е отменил решението на ЦИК за 100% броене на разписките. В мотивите на ВАС изрично е посочено, че в прерогативите на ЦИК да определи обема и вида на контролното преброяване, което беше определено да е 100% броене. Кое наложи член на Комисията да внася отново проект за изменение на това решение за 30% броене на гласовете", попита той.

"В нашите договори ясно е записано, че ако след 30 минути при една дефектирала машина не може да се оправи се преминава на хартиена бюлетина. Това е решението", каза от своя страна Димитър Димитров.

"От "Сиела" казаха, че трябва да ремонтират повече от 400 машини, но от информацията, която те предоставиха, направете сметка каква е бройката. Проблемът е, че и ЦИК не знае къде са машините и колко са. Компетентните органи не извършиха бърза и адекватна проверка, за да разберем ние и цялото пбщество за какво става дума. Вместо да се занимаваме с организацията на изборите, ние се занимаваме с това да пишем писма до МВР и ДАНС да окажат съдействие и да охраняват машини, които никой не знае какви са", заяви още Красимир Ципов.

На въпрос, че "Сиела Норма" твърдят, че изникналите снощи машини са тези намерени преди дни на Летище София, членовете на ЦИК заявиха, че те би трябвало да са задържани от ДАНС и реално никой не е наясно какво се случва.

"Най-безумното нещо, което чух, е че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме отговор - обърнете се към прокуратурата. Това нормално ли е?", възмути се Димитров. И добави, че в същото време Бойко Рашков пряко се намесва в изборния процес, правейки списъци за гласуване и проверява медицински досиета.