Борисов: Хаосът продължава на пълни обороти (Видео)

Политика

11-11-2021, 12:48

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ искат пълна отчетност от ЦИК и независим одит на машините

От ГЕРБ дадоха брифинг във връзка с разрастващия се скандал около непрестaнно изникващите нови машини за вота в неделя.

"Хаосът продължава на пълни обороти. От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Mашини, бяла пластика, флашки... И сутринта уважаваният от мен Цветозар Томов от ЦИК каза, че новите 199 машини в склада на "Сиела Норма" напълно са изненадали комисията", коментира Борисов и уточни, че се иска използването на 427 устройства за ремонт на машините в изборните секции. Лидерът на ГЕРБ уточни обаче, че указанията за ремонт на устройствата не са такива и допълни, че някой се опитва да убеди обществото, че тези машини са купени за да им се вземе батерията или кабела.

"Объркването продължава. Рашков и хората му уж обясняваха, че машините били за тестове и ремонти, а после заявиха, че новите машини били "стари". Българските граждани да мислят! 400 машини са 400 хиляди гласа, 600 машини са 600 хиляди гласа! Това са гласове за поне две парламентарни групи", посочи Борисов.

"Внасяме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит за машините на гласуване. Искаме ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и усовия по договра договора зза тези машини. Това не го казвам аз, а Христо Иванов на 4 януари 2021 г. Иска независим одит на машините. С две ръце ви подкрепяме искането и настояваме то да стане факт", каза той.

"Нека видим Рашков какво ще проверява и докладва. Ако ние сега бяхме в управлението и двама братя, сестра или четири души, държат ключовете, кодове и всичко останало, какво щеше да се случи?", попита Борисов.

"Изборите към момента са машинации. Представете си, че всичко, което се случва да е се случи по време на мандата на "Борисов 3". Лидери щяха да си късат ризи и чорапогащи, граждани щяха да проникват в складове. Или какви щяха да са реакциите на президента. Шести ден задаваме въпроси, няма отговори за първите машини, за квартета на софтуера, карат ни се, че задаваме въпроси. Има и по-лоши сценарии - компрометирани избори, в които всички вярват. Ако МВР работеше като хората, агентите им трябваше да открият машините преди нас. Потенциалът им е мобилизиран да страхуват хората в страната", каза Томислав Дончев.

"Най-важната работа през цялата година - президентските и парламентарните избори в неделя, се аутсорсва на една фирма. Те изцяло се объркаха и започнаха да изглеждат комично. Да не направя същия лапсус като Радев, който каза, че всичко на изборите зависи от манипулацията на изборите, но се поправи, че било от мотивацията. Сега ще му се карат", добави Бойко Борисов.

Той не пропусна и темата с COVID кризата, като към момента има над 100 хиляди активни случаи, карантинираните са над 50 хиляди души, а 165 хиляди са реално ще са затруднени да упражнят правото си на вот.

"Служебният кабинет на Радев поиска помощ от ЕК за справяне на пандемията, без да уведомят обществото. Представяте ли си ние да бяхме искаме за помощ за несправяне с пандемията без да ви уведомим. Представяте ли се да разберете от ЕК? Какъв скандал щеше да стане!", заяви Борисов.