Натискът се увеличава: Болници признават, че вече им е трудно да се справят заради пандемията

Общество

11-11-2021, 18:59

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В някои болници обаче, като в Карнобат например, признават, че вече им е трудно да се справят и проблемът не е само в умората. През последния месец тук са били доставени, използвани и изчерпани близо 130 бутилки с кислород. И доставките му стават все по-трудни, информира БНТ.

"И в момента имаме, но доставчиците срещат големи затруднения, за да ни задоволят нуждите. Последната партида я донесоха от Разград", обясни д-р Николай Колибаров, управител на МБАЛ-Карнобат.

В Кюстендил пък имат достатъчно апаратура и кислород, но един вечен проблем.

"Имаме необходимата апаратура, легла. Дефицитът е персоналът. Ние имаме нужда от всякакви лекари и от медицински сестри. За жалост обаче няма откъде да дойдат. Давам си сметка и това е навсякъде така", каза управителят на МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил д-р Александър Величков.

На този фон шефът на Здравната каса заяви, че ситуацията в страната върви към подобряване.

"Силният натиск върху интензивните отделения лека-полека намалява. Намалява и натискът върху болниците в рамките на последните няколко дни", обясни проф. Петко Салчев.

Данните обаче показват друго. От началото на месеца пациентите в интензивни отделения се увеличават. От здравното министерство казват, че у нас засега няма недостиг на апарати, легла и респиратори и продължават да поддържат тезата, че запитването ни за помощ от Европейския съюз не е спешно, а е само застраховка.

На север от нас застраховката премина в спешна помощ от Европа. До румънските пациенти вече стигат бутилки с кислород от Нидералндия, а до румънските лекари стоят техни колеги от Полша и Дания.

Нашата молба за евентуална помощ вече стои като въпрос в Европейската комисия. Оттам трябва да отправят запитване към другите държави членки - коя и с какво би могла да помогне.

Коя страна би ни съдействала - все още не се знае, защото до този момент по молбата ни няма откликнала държава.