Експерт по изборни технологии: Появата на фантомни машини за гласуване е нещо доста страшно

Политика

12-11-2021, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Служебното правителство не организира добре изборния процес, смята Мирослав Мурджов

"Появата на фантомни машини за гласуване е нещо доста страшно, защото те бяха въведени, за да гарантират прозрачност и честност на изборите. Още на предишните избори се появиха съмнения, че машините имат опция да дават и фалшиви резултати, не беше направена контролната проверка, не беше обявен от ЦИК докладът от контролните разписки. Сега се появява един парадокс - ЦИК като организатор и отговорник на изборите не знае за тези машини. Или поне не знаеше до скоро. Дали тези машини ще имат участие в изборите - до момента никой не е отговорил! Нито служебното правителство, нито ЦИК, нито фирмата, която е вносител. Някои партии подозрително мълчат, което за мен е много странно. Чуха се призиви да бъдат проверени всички машини и софтуерът, но нищо подобно не се случи. Цари някаква тайнственост". 

Този коментар направи пред БНР Мирослав Мурджов, експерт по изборни технологии.

Той подчерта, че, ако хората останат със съмнение, че има възможност за манипулиране на машините, може да не отидат да гласуват на 14 ноември, а това ще изкриви вота. 

Според него липсата на отговори "от всички заинтересовани страни по изборния процес - от ЦИК, от правителството, от вносителя, отговорниците за софтуера" поражда много съмнения:

"Това е гаранция, че много от партиите ще имат претенции за тези избори, а това опорочава вота. Трябва да има сигурност".

Експертът беше категоричен, че служебното правителство не е организирало добре целия изборен процес:

"Вместо да се занимава постоянно с ревизии, защото това не му е работа, трябваше да направи максимално добра организация на изборите и да даде гаранции, че изборите ще бъдат честни. Служебният министър Бойко Рашков трябваше да се занимае с организацията на изборите и полицията да гарантира, че такива машини не са внесени, ЦИК трябваше да си говори с него. Те не си говорят - това е целият проблем. Най-важната част от дейността на служебното правителство е организацията по провеждането на изборите".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"