Епископ Тихон: Видях тъга в очите на българските лекари, те вече са изморени и изчерпани

Общество

13-11-2021, 21:51

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Нямате представа колко е ужасно да се бориш със зъби и нокти някой да остане жив, а той се отива", сподели той

"В очите на българските лекари видях тъга. Те вече са изморени и изчерпани”, заяви в ефира на Нова тв епископ Тихон - викарий на българския патриарх. Той е на мнение, че лекарите у нас работят всеотдайно, без да знаят имат ли някой зад гърба си, който да ги защити от нападки и обиди, каквито не липсвали в обществото. Преди дни той посети Александровска болница. За преживяното там епископът сподели, че е станал свидетел на трагедия.

"Нямате представа колко е ужасно да се бориш със зъби и нокти някой да остане жив, а той се отива. Идва следващ и отново трябва да се бориш. И си казваш: „Боже, докога ще продължи това?” Ние съобщаваме починалите като число. А колко хора са видели как умира човек? Нищо не осъзнаваме. Това число не може да се осъзнае, то е толкова сухо, то е нищо. Зад всяко число стои човек, стои неговата съдба, неговото семейство, което той напуска. А когато си отиде млад човек, той е поел толкова много задължения, а заради тази болест не може да изпълни. Неговото семейство изпада в беда, а това никой не иска да го види”, смята епископ Тихон.

Той е на мнение, че всички, които честваме като герои – било мъченици, било герои от фронта, са имали страх, но са го преодолели, оповавайки се на Бог. Според епископът вярата в Бог дава смисъл на живота. Относно политиката епископ Тихон изрази мнение, че хората са изгубили вяра в думите на хората.

"Сега тук толкова очаквахме ваксината да дойде, а сега – „Не е качествено направена”. По основните неща от ваксината срещу COVID-19 е работено с години, сега само са сглобени”, посочи епископът. 

"Вярата е като патриотизма в България – по-скоро едно интимно чувство. Българите не са като американците – да повтарят на жените си по много пъти, че ги обичат. Няма такъв българин, защото това е нещо интимно Същото е и с патриотизма. Който много разправя, че обича България, някак си накуцва. Същото е и с вярата”, смята той.

Според него църквата може да помогне с вярата към медицината, стига да има хора, които са готови да слушат църквата.

"Там е бедата, че вече никой не иска да слуша. Всеки иска да си потвърди собствената правота с разни цитати в интернет от този и онзи. Медиите не би трябвало да говорят за разнообразието на мнения, а за това кои са стойностните и проверените неща в този живот”, добави епископ Тихон. 

"Всички тези, които решаваха, че е техен личен проблем да се ваксинират, сега са болни и претоварват целия болничен персонал. Онези хора едва смогват да полагат адекватни грижи за всички болни. Дано се отпусне това напрежение, защото очевидно ни свари неподготвени. Разбира се, че хората ги е страх. Защото само в българския език инжекцията се бие, в другите езици тя се поставя. Заговори се за първа, втора игла. Кой обича да го бодат? Какви сме хора, когато не можем да преодолеем един личен страх, когато знаем, че е не само полезно и необходимо, и наложително за всички, но също така засяга и най-близките ни хора. Каквото и да решавам аз, не мога да кажа, че касае само мен и си е само мое решение. Не, ние живеем заедно и сме близко един до друг. Когато си сред хората и носиш потенциална опасност да ги заразиш, с какво сърце го правиш”, попита епископът.

Той също е ваксиниран. За решението си споделя, че е искал да дадем пример и знак, че ваксинацията е нещо много важно и единственото спасение при тези случаи. Епископът разказа историята за свой съученик, който е страдал от детски паралич. След откриването на ваксината против болестта,  според него, случаите са намалели драстично.