Янев с гаф, ЦИК направи уточнение след негово изказване

Политика

14-11-2021, 11:42

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Във връзка с изявление на премиера Стефан Янев, че разписките ще се броят контролно само като брой, Росица Матева обясни, че решението на ЦИК е СИК-овете да броят гласовете подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции, без да се броят преференциите.

„Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на държавата, на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота. Още една с допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани“, каза Янев по-рано днес.

Това не съвпада с решението на ЦИК. От комисията са категорични, че освен броя разписки се сравняват и гласовете за кандидатите. Единствено няма да се броят преференциите.

„Във връзка с изявлението на премиера Стефан Янев, че ще се броят контролните разписки само като брой, уточняваме, че решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване на резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол секционните избирателни комисии ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки, по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставени, без да се броят преференциите – само гласовете са партии и коалиции“, заяви Росица Матева на брифинг на ЦИК.

Във всички СИК в страната и в чужбина изборният ден е започнал спокойно, съобщи още говорителят на ЦИК Росица Матева.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"