Проф. Витанов: До края на месеца смъртността ще надхвърли тази от ноември 2020

"Приказките за успешно управление на ковид кризата са силно преувеличени", заяви математикът

Проф. Николай Витанов представи кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 ноември 2021 г.

"И тъй - тотален локдаун - йок. Изборите минаха, предсказанието се осъществи. И само един анализатор го предсказа и то много преди изборите. Какво да кажа - кристалната ми топка е хубава, германска, вътре има вграден суперкомпютър. Нали помните какво беше преди повече от месец - тотален локдаун щяло да има на 15-ти октомври, щото десетки хиляди заразени щяло да има на ден. Йок - каза кристалната топка на Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 0.97, което ще рече, че очакванията са обхватът на заразата да се свива. Преди да тръгна за чужбина, казах, че тренда за нарастване на активните случаи ще се пречупи. Ето, пречупи се. Веднага бях обвинен, че нарочно ги приказвам тия работи, за да не плаша хората преди изборите и никакви трендове нямало да се пречупят. Витанов обръщал палачинката, значи. О-о-о, ще се пречупят, всички трендове ще се пречупят. Въпросът е какво ще стане след това.

Това, което не се е пречупило още, е трендът на високата смъртност. И той ще се пречупи през тази седмица. Какво ще рече това. Това ще рече, че от другата седмица ще почнете да наблюдавате постепенно намаляване на броя на смъртните случаи на ден. Но те все още ще са твърде много. Не сте забравили, че сме в Долината на плача, нали така. Кога ще излезем от нея. Първо, трбва да паднем под 2000 нови слуаи на ден. И второ, смъртността трябва да падне под 100 на ден. Тогава ще излезем.

Какъвто и отговор да ви хареса, до края на месеца смъртността ще надхвърли смъртността от ноември 2020.

Ама ноември 2020 беше пиковият за оная вълна, пък тук пикът мина през октомври. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за успешно управление на ковид-кризата са силно преувеличени. Кристалното кълбо на Витанов казва друго. И още казва кълбото, броят на хората в болници и интензивни отделения не расте, защото едно няма специализирани легла и второ, няма лекари, които да ги обслужват. Ама, да, чувам по телевизията - то е щото доболничната помощ била добра. С други думи - болните вкъщи и там да се оправят както могат. Резултат - още 281 смъртни случая и бием постижението от ноември 2020."