Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%

Общество

16-11-2021, 17:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Починалите в България през септември тази година са с 50,2% повече от средното за този месец в годините от 2016-а до 2019-а. Toва сочат данни на Евростат, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Според доклада на Европейската статистическа агенция, който сравнява допълнителните смъртни случаи с нивата им отпреди пандемията, България има най-голяма допълнителна смъртност в ЕС. Следват Литва, Гърция и Румъния – и трите над 30%.

Ройтерс отбелязва, че България – страната в ЕС с най-нисък процент на ваксинирани срещу COVID-19, е била най-силно засегната от пандемията от края на лятото и регистрира рекорди по брой починали заразени през последните седмици.

Според доклада миналата седмица в България са били направени 44 ваксинации срещу коронавируса на 100 души население, което е най-малък относителен дял в Европа.

Като цяло допълнителните смъртни случаи в ЕС през септември са били 12%. Това е значително увеличение от юли, когато те са били 5%. Като цяло регионът е имал пик на допълнително починали през ноември 2020 г.

Сред страните с най-малка допълнителна смъртност през септември са Швеция и Белгия. Белгия имаше по-висока смъртност по-рано през пандемията.