Дебатът: Проф. Герджиков нарече „зеления сертификат“ принуда, Радев – това е право на избор

Политика

18-11-2021, 20:51

Снимка:

кадър БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Конституцията, г-н Радев, очевидно Ви пречи, но не може да Ви спре, подчерта професорът

„Вярвам, че ще има кабинет. През цялата си кампания повтарях, че първа цел сега е България да има работещо правителство. Алгоритъмът, който предлагат сега партиите, беше този, който аз предложих преди месец и на някои хора им беше смешно. И четирите партии сега се опитват да намерят обединителните неща помежду си.“ – това каза проф. Анастас Герджиков по време на дебата по БНТ с другия кандидат за президент Румен Радев. Двамата отговаряха на въпроси, свързани с икономиката, здравеопазването, отношенията ни с Република Северна Македония и др.

„В неделя изборът ще е мажоритарен, двойките вече не са 23 и хората ще могат лесно да се ориентират какъв президент търсят като личност и качества. Думата обединител не произлиза от мен, тя произлиза от Конституцията. Президентът трябва да е стожер на държавността, да представлява държавата пред света . Г-н Радев, не се ли припознавате в тези характеристики? – така отговори Герджиков на въпрос на водещата дали се припознава в думите на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, че партията ще подкрепи обединител на балотажа в неделя.

„Вчера в Софийския университет е имало полицейска проверка, изпратена от шефа на Вашия щаб Бойко Рашков, като са разпитвали хора там и са поискали документи да им бъдат предадени до утре.“ – това съобщи в ефира на БНТ проф. Герджиков. Румен Радев отговори, че българите одобряват методите на Рашков, на което професорът опонира: „Слезте на земята от облаците, идете сам, а не със свитата си при хората и ги попитайте дали одобряват това, което прави Рашков.“

Според проф. Анастас Герджиков трябва много добре да се помисли дали има нужда от промяна в Конституцията. „Екипът на Радев каза преди време, че е готов с нов проект на Конституцията, но не го показва. Може би защото в него има опит за създаване на президентска република. Г-н Радев, Конституцията очевидно Ви пречи, но не може да Ви спре. Има възможност да се увеличат правомощията на президента, но не е нужно да ставаме президентска република. За нас това е опасно. Съдебната реформа може да се извърши и чрез законови промени. Има съдии на няколко нива – има наказателни, граждански и административни дела. Проблемите не трябва да се персонализират. Без да съм юрист, мога да предложа поне 10 начина правомощията на главния прокурор да бъдат ограничени и да има контрол над дейността му.“ – допълни проф. Герджиков.

Двамата опоненти демонстрираха еднаква позиция по отношение на РСМ -  да се спазва договорът за добросъседски отношения, да се спре езикът на омразата. „Има пълен консенсус по тази тема и от партиите, и от обществото. Да се откажем от тази позиция в името на икономически въпроси или да се признае българско малцинство в РСМ, ми се струват малко притеснителни.“ – каза Герджиков.

„България няма да отвори вратата за преговорите, преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, преди да спре да се унищожава българското културно-историческо наследство.“ – подчерта Радев. Герджиков приветства позицията му и подчерта, че дори само това да е ползата от дебата днес, тя е достатъчна.

Двамата опоненти за „Дондуков“, обаче бяха на противоположни позиции по отношение на Ковид кризата. „България е на първите места по спад на заразяване с Ковид. Проблем е ваксинацията.“ – беше позицията на Радев.  „Аз не съм съгласен с тази успокоителна констатация. Защо беше нужно да вадим този зелен сертификат? Това беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Лекарите, които вече 18 месеца са в битка, искат медикаменти, искат да си получат парите, искат държавна подкрепа.“ – опонира Герджиков.

Радев каза, че 130 милиона лева отгоре били дадени на болниците, сега вече имало медикаменти и се раздавали безплатни лекарства. Зеленият сертификат, според Радев, дал шанс на икономиката да съществува. „Той не е принуда, той дава право на избор.“ – каза Радев.

„Призовах Ви да слезете от облаците – не е така, както казвате – нито има безплатни лекарства, нито болниците разполагат с медикаменти. Директорите на болници са с извити ръце и те трябва да избират дали да купуват медикаменти на двойни и тройни цени и да спасят болните, или да попаднат под ударите на закона по-късно. Сравнявате настоящия период с оня преди година, когато нямаше лекарства и ваксини.“ – беше категоричен професорът.

Според Анастас Герджиков ситуацията на бизнеса е "пред крах" и постави акцент върху увеличението няколко пъти при цените на газа и енергията. Бизнесът не е получил полагаемите се компенсации, а инфлацията е сериозна заплаха. Сериозно отражение има забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост, от който е можело да получим нужните средства.

Според Румен Радев цяла Европа е изправена пред крах в икономиката, но не трябва да се правят спекулации с въпроса за инфлацията. Инфлацията се проявява като следствие на повишаването цената на горивата и тока, а служебното правителство е отпуснало най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв.

„Живеем в държава, която самите ние не си харесваме – как тогава да убедим другите българи в чужбина да се върнат? Това не става с убеждения и с надежди, че някога все ще се оправим. Това става с реформи. През цялата кампания Вие водихте война срещу мен, но шкафчетата не са мои. Аз последните години не съм бил в политиката, не съм съсипал икономиката, не съм довел до здравна и финансова криза, Вие бяхте там и се провалихте. Защо не си го признахте нито веднъж? Може предишното управление на ГЕРБ да е допускало грешки, но направи и хубави неща. А Вие допускахте само грешки!“ – беше безапелационен проф. Анастас Герджиков.

Ето, не беше страшно! – обърна се проф. Герджиков към Румен Радев в края на дебата, когато двамата се ръкуваха. Повод за думите му бяха отказите до сега на Радев да се изправи на дебат.