Д-р Миндов: В Европа ще има епидемия от грип

Общество

19-11-2021, 09:40

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Грипът се скри миналата година, мерките проработиха, тъй като хората ги спазваха, а не защото го нямаше. Производството на грипната ваксина започва една година преди сезона и се базира на математически модели за разпространението на определени щамове. И именно на тези изчисления се предвижда, че ще има епидемия от грип в цяла Европа", каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

Най-застрашените групи са възрастните хора над 65 години, стана ясно от думите му.

"Ваксините са осигурени и са безплатни. Като количество няма за всички, тъй като се оказва, че все още няма толкова голям интерес. Аз също слагам и вече 60% от ваксините, които получих, са сложени. При тези антиваксърски настроения очаквах хората да се отдръпнат, но се оказа, че възрастните имат един от най-здравия разум. И остават доволни. Казват, че не са боледували миналата година", допълни д-р Миндов.

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари подчерта, че тези ваксини са препоръчителни за всички.

"Всички хронични заболявания, които протичат по един или друг начин, могат да се влошат на фона на един грип. Не може да отличим симптомите между грип и Ковид-19, единствено тестът може да покаже. При грип човекът отново трябва да се изолира, той е заразен, но самото протичане е по-различно. Миналата година имаше голям интерес към противогрипната ваксина, някои колеги не успяха да я получат. Но количеството тази година е по-голямо", коментира гостът.

Д-р Миндов сподели, че циркулират над 100 вируса и добави, че ваксините за грип са направени за по-тежките форми и по-бързото разпространение.

"В момента върви ударно трета ваксинация срещу Ковид-19 при възрастните. Интересът е изключително голям, тя също е препоръчана от Министерството на здравеопазването. А ваксината за грип не е една, тя всяка година се мени, щамовете също. В Европа се разрешава едновременното поставяне, но в България все още е формулирана. Законовият срок е да се изчака 14 дни от едната до другата", посочи още той.

Страничните ефекти от нея са отпадналост, температура.

Той добави, че има пациенти, които са преболедували Ковид-19 няколко пъти, включително и ваксинирани. И е категоричен, че нито преболедуване, нито ваксините ни пазят на 100%. Д-р Миндов посъветва хората да не се лекуват сами с антибиотици.

"Никакво лекарство срещу Ковид-19 няма да се появи догодина, на пазара ще е през 2024 година, тогава ще влезе в употреба", отсече лекарят.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"