Турция е извикала българския посланик в Анкара

Свят

19-11-2021, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Поводът са твърденията на Бойко Рашков за намеса на южната ни съседка в изборите 2 в 1

Дипломатическите искри между България и Турция се разрастват след изказването на Бойко Рашков.  Късно снощи – малко след 22 часа - Министерството на външните работи на Анкара е извикало на спешна среща посланика на България - Ангел Чолаков, съобщава „Дейли Сабах“.

Вчера МВнР също привика турския първи дипломат у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември.

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви вчера на пресконференция вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му в турските медии имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ.

Турските власти отхвърлиха твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от властите в южната ни съседка по време на изборите „2 в 1“ на 14 ноември.

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство, определят твърденията на властите в София като „неоснователни“.

Пред българския посланик в Анкара е било обявено, че Турция очаква гласуването на нейна територия да не бъде използвано за политически цели.

Според турските медии е връчена нота на българския дипломат, съдържаща разяснения по тези въпроси.

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на протестите пред посолството ѝ в София.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен