Испания Ла Лига – какво да очакваме през сезон 2021/2022

Спорт

24-11-2021, 10:31

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-висшият ешелон на клубното първенство на Испания предвещава да бъде изключително равностоен и оспорван през настоящия сезон. Обичайните заподозрени в този шампионат в лицето на Реал Мадрид и Барселона определено не се намират в най-добрата си форма, което позволява на т. нар. „второстепенни грандове“ като Атлетико Мадрид, Реал Сосиедад и Севиля да се вмъкнат във временните челни позиции. Изключително трудно е да се предвиди какъв би бил финиша на тазгодишното издание, като това на този етап би било амбициозно дори и от страна на типстъри, занимаващи се с прогнози за Ла Лига на Испания.

Най-титулуваните и интригуващи испански тимове  – „лос бланкос“ и „каталунците“ се намират в преход и са далеч от обичайната форма, в която сме свикнали да ги виждаме. Все пак, независимо от всичко, Реал Мадрид е в по-добра ситуация от своите конкуренти, което се забеляза и в прекия двубой на Камп Ноу, завършил 2:1 в полза на столичани. Лека-полека работата на новия-стар треньор Карло Анчелоти започва да се отразява и по всяка вероятност, ако на Бернабеу му гласуват доверие и го оставят за по-дълго начело на тима, то „лос меренгес“ би трябвало да вървят във възходяща посока. В Барселона положението изглежда по-друг начин. „Каталунците“ наскоро се лишиха от услугите на нидерландския спец Роналд Куман, като го замениха временно със Серхи Бархуан. Това обаче се очаква да продължи за кратко, като скоро мениджър на клуба трябва да стане Шави Ернандес. Той именно е човекът, на който ръководство и фенове залагат своите надежди да възроди тима и да го върне към доскорошната му слава и успехи. Наистина нелека задача, на фона на факта на изключително знаковия трансфер на Лионел Меси по посока ПСЖ, както и множество други фактори.

   Останалите тимове, които се очаква да бъдат замесени в битката на върха, поне на този етап изглежда да бъдат Севиля, Атлетико Мадрид и Реал Сосиедад. Настоящият шампион в лицето на „дюшекчиите“ има константно стабилен отбор в последното десетилетие, който постоянно дебне своите възможности. Диего Симеоне превърна Атлетико в една хомогенна сплав, която е изградена от атомно нападение, борбена и креативна халфова линия в комбинация със солидна защита. Няма да е никак учудващо, ако именно те достигнат за втори пореден път до трофея на Ла Лига. Севиля, водена от Хулен Лопетеги също стои впечатляващо и в пълна бойна готовност. Това, което отборът изглежда да е надградил от предишни сезони е допускането на все по-малко грешки и загуба на точки в така наречените „задължителни мачове“, т.е. такива, в които Севиля е твърд фаворит по предварителни очаквания. Допълващият това „трио на претендентите“ е отборът на Реал Сосиедад. От 3 години мениджърът Иманол Алгуасил гради отбор, който в настоящия му вид изглежда много добре обигран, но освен това има и едно друго огромно качество – младостта. “Бяло-сините“ са най-младият отбор в Ла Лига със средна възраст 24 г. и 8 м. Това е един огромен плюс, който би могъл да е от голяма полза по отношение на свежестта и физическата форма на тимовете в заключителната фаза на първенството.

 Дали ще станем свидетели на изненадващ шампион или пък някой от „обичайните заподозрени“ отново ще бъде коронован? Едно е сигурно – предстои ни луда битка до самия финал на надпреварата!