Експерти: Вероятно до месец Омикрон ще стане доминиращият щам на COVID-19 по света

Общество

28-11-2021, 15:35

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Засега няма данни дали Омикрон "пробива" ваксините, казаха учените

За да се противопоставим на новия вариант на Ковид - Омикрон, ще е нужно поставянето на трета доза ваксина, заявиха в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов. Така ваксинираните ще бъдат защитени, вариантът обаче ще е опасен за преболедувалите.

Новият вариант е много по-заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, Омикрон ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

"Моята препоръка е всички, които са с втора доза да минават към трета, които са с нулева да минават към трета и те, защото той изглежда в момента потиска много по-силно естествения имунитет, според данните", заяви Томов.

Засега няма данни дали Омикрон "пробива" ваксините, казаха учените. Според тях най-вероятно ваксинираните ще бъдат защитени особено, ако имат и трета доза, но за преболедувалите ще бъде опасно.

Ако продължаваме да сме нисковаксинирани може да създадем и български вариант, каза проф. Светлана Велизарова, началник на Детската клиника по белодробни заболявания към Детска болница "Проф. Иван Киров".

"Нищо не може да бъде по-важно от здравето на човека, ако трябва, здравето трябва да се опази и с диктатура. Много лошо звучи това нещо, но вижте какво правим ние по либералния начин, все повече антиваксъри, все по-малко нормално говорещи", каза тя.

Проф. Велизарова каза още, че у нас надделява егоистичното мислене, няма го чувството за общност, хората с ковид не се карантинират вкъщи, а продължават да заразяват. Като педиатър тя добави, че при децата, от ковид се разболяват най-вече тези с наднормено тегло.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"