Проф. Витанов: Проблеми с Омикрон у нас очаквам евентуално догодина

Общество

29-11-2021, 09:05

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Очаква ни пета вълна", прогнозира математикът

"Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в сутрешния блок на Нова тв. „Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия”, обясни той.

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

"Това означава, че там нещо става. При текущия вариант в момента имаме намаляване на случаите. Ако се увеличат – това означава, че там нещо се е появило. Тогава и Националният център по заразни и паразитни болести ще го засече. Въпросът е това да не случи до Никулден”, посочи Николай Витанов.

"Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, повишението няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко”, добави той.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"