Проф. Тодор Кантарджиев: Мерките трябва да се затегнат

Вероятността сегашните ваксини да не действат въобще при "Омикрон" е много малка, смята той

"Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта "Омикрон" е много малка. Може да действат по-слабо", заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за нов притеснителен вариант на коронавруса от Южна Африка.

По думите му ЕК е подписала договор с "Пфайзер", че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина. С приближаването на "Омикрон" към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система - да си поставят и бустерна доза.

"Омикрон" беше определен като вариант, будещ безпокойство, поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ - дали го хващат настоящите тестове; трето - дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто - да не причинява по-тежко заболяване", каза Кантарджиев.

"Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно - да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора", смята професорът. Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. "Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време", обясни той.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така или става въпрос за фалшива ваксинация. "По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги", каза Кантарджиев.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"