Диян Стаматов: Намираме се в един ужасен образователен локдаун

Общество

01-12-2021, 11:15

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа", каза той

"Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа", коментира пред bTV Диян Стаматов - директор на 119 училище в София.

"Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички", смята той. "Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време", отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците, в бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и от къде да има.  По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

"Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители", обясни директорът на столичното училище.

"От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус", съобщи той. "9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ", посочи Диян Стаматов.