Експерти: Омикрон прави ваксините по-слабо ефективни

Общество

02-12-2021, 09:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това е началото на края на една пандемия, може би 2-3 години ще отзвучава, смята проф. Христо Найденски

"Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично е да предположим, че наличието им ще намали ефекта на ваксините. Предположението на повечето експерти е, че ще продължават да защитават срещу тежко протичане. Засега не забелязваме драматичен пробив. В Южна Африка се наблюдава, че проболедували Ковид-19 може да се разболеят от Омикрон, което означава, че естественият имунитет също е засегнат", заяви пред Bulgaria On Air ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той отбеляза, че няма данни Омикрон да протича по-тежко, но вероятно ще избегне защитата на имунитета.

"До 4-5 месеца ще дойдат новите варианти на ваксините, но не трябва да изчакваме. Ако Омикрон не измести Делта варианта, може би няма да дойдат. Нека да не се чака, бустерната доза изглежда като най-добрия вариант", изтъкна д-р Илиев.

Според него вълната в България върви надолу, но все още има много болни хора. С влошаване на времето и събирането на много хора на едно място той очаква да имаме нов проблем и нова гърбица на вълната.

"Новият вариант е коронавирус, живеем с този вирус в рамките на две години. Доста познания имаме, този процес ще продължи и занапред. Тревожното е, че имаме пети вариант, който има множество мутации. Мутантите са 50 и повече, но 26 са спефицични за Омикрон. Да не се успокояваме, че пандемията отминава", каза на свой ред проф. Христо Найденски - ръководител на Инфекциозна микробиология към БАН.

Той посочи, че един от основните рискове е повторно заразяване на преболедували или ваксинирани хора. Новият вариант намира ниша и инвазира, отбеляза проф. Найденски и добави, че бустерната доза трябва да се прилага.

"Колкото повече нарастват мутации, толкова повече специфичността на ваксината пада и ще трябва да се пристъпи към прилагането на нова ваксина. Имаме опит и знаем - коронавирусът мутира, прескача от гостоприемник на гостоприемник и стига до човека. Епидемиологията на коронавируса не касае само човека. Бих препоръчал в щаба да влязат ветеринарно-медицински специалисти", каза още той.

По думите му първите индикации са, че Омикрон протича по-леко и с по-различна клинична картина. Това е началото на края на една пандемия, може би 2-3 години ще отзвучава, смята проф. Найденски.

"Най-бързият начин да се направи ваксина са вече готови РНК технологии. Те трябваше бързо да се развият и да влязат в употреба. Има по-класически подходи на ваксини, които са по-сигурни, но изискват по-дълго време. Радвам се, че са одобрени доста антивирусни препарати, но трябва да се вземат в първите ден-два от появата на симптомите. Допускат се грешки като се изчаква трети-четвърти ден, вирусът вече циркулира в организма и битката е сложна", разясни експертът.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"