Денков: Вече има тестове, за да се върнат учениците в клас от понеделник

Общество

04-12-2021, 12:08

Снимка:

МОН

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация.“ Това заяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

"В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията“, отчете министърът.

По думите на министъра при 2 пъти тестване седмично, пак няма да са достатъчно, затова е прието решението за едно тестване седмично - в понеделник. Целта е да има безопасна среда, каза Денков.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са „по-безопасни“, тъй като имат зелен сертификат. Освободени от тестване има и в прогимназиалния етап.

"Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени“, призова Денков и допълни: „Има 2 проблема - при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.“

Според Денков затварянето на училищата е било изненадващо за него.

"Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично“, коментира Денков.

"Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум“, каза Денков.

Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.