Проф. Христова: С мащабно секвениране търсим Омикрон в България

Общество

04-12-2021, 12:13

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока. Това обясни в сутрешния блок на Нова тв директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова.

Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

"Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България.

"За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова посочи с категоричност, че Омикрон е много по-заразен. "Ако Алфа вариантът беше 60% по-заразен от изходния ухански вариант и Делта, спрямо Алфа беше още 60%, в случая имаме 200-300% нагоре от Делта варианта”, уточни тя.

По думите ѝ, ако се допусне разпространението на Омикрон в България, страната ни ще влезе в следващата вълна точно когато излиза от предходната. „Възможно е тя да обхване много по-голям брой хора”, предупреди директорът на НЦЗПБ.

"Алармирахме многократно, че няма да бъде това спокойствие, което имаше миналата година. Натрупа се много неимунно население, което не се е срещало с вируса и затова апелирахме за безплатна ваксинация по програмата за превенция на грипа. Все още не е късно това да се направи”, обясни проф. Христова, която прогнозира, че грип ще има през януари.