Даниел Митов: Президентът се намесва пряко в назначенията в бъдещия кабинет

Големите коалиции са много трудни за балансиране и ако не се изработят внимателно, има огромен шанс да станем свидетели на грозни сцени и неефективно управление - особено, когато президентството се кани да прекрачи границите на конституцията и на законово установения ред. Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Митов обвини държавния глава Румен Радев, че се намесва пряко в назначенията в бъдещото правителство и оказва натиск върху преговарящите политически партии.

"Очевидно е, че президентът иска роля в този кабинет, който се съставя в момента и най-вероятно ще бъдат оставени някои от служебните министри от служебните му кабинети. Това може да не е нарушение на конституцията, но когато президент по време на едно редовно управление започне да действа през министри, които са били от неговите кабинети - тогава е проблем." - заяви Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна, че партията няма да се примири с оставането на Бойко Рашков начело на МВР. По думите му Рашков е човек, който идва от далечно и мракобесно минало, служи си с похватите на старата Държавна сигурност и е извършил купища нарушения по време на предизборната кампания.

Даниел Митов постави под съмнение и авторитета и възможностите на Кирил Петков да наложи посоката на управление, която иска, на останалите партии в евентуалната коалиция. Според заместник-председателя на ГЕРБ това ще е особено трудно особено, ако всяка партия поеме самостоятелно управлението на отделно министерство.

"Хубаво е да заложат на разумната промяна, а не на мечти и неизпълними обещания." - изтъкна още Митов.

Той заяви, че не е оптимист относно идеята за създаването на министерство на държавните дружества, което да обединява държавните предприятия. По думите му това е още едно доказателство, че наближава ляво управление.

ГЕРБ ще е конструктивна, но силна опозиция, която ще наблюдава много внимателно действията на управляващите, каза още Митов. Според него най-големият проблем на българската политика е нейната деидеологизация.

"Има определена лява вълна в Европа, тя е в голяма степен и позеленяла също - червено-зелена е. Зеленият уклон е новата рационална утопия, която левите са си припознали като поредното упражнение, с което да променят действителността. Десницата трябва да се противопостави на това и е естествено, че това ще се случи." - каза Даниел Митов.