Радев проведе консултации с представители на парламентарната група на ПП

Политика

06-12-2021, 10:00

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От „Продължаваме промяната“ запознаха президента с хода на разговорите за съставяне на коалиционно правителство и изразиха надежда в най-кратки срокове да предложат състав и структура на кабинет. „Ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство,  което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, което може да се направи само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, посочи Кирил Петков.

Ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите, заяви Радев.

Държавният глава посочи, че провеждането на три вота за Народно събрание в рамките на тази година е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато.

Ние сме взели тази отговорност присърце и в най-близко време ще ви представим кабинет от коалиция от 4 партии. В полунощ беше приключена работата по коалиционното споразумение, постигнато след разговорите в 18-те експертни групи, и то бе изпратено на всичките ни партньори. Избрахме принципа на пропорционалност, защото е важно за нас всеки от партньорите в коалицията да се чувства пълноправен и равнопоставен“. На разговорите имахме над 90% общи политики и осъзнахме, че независимо дали имаме лява или дясна идеология - проблемите са толкова наболели, че идеологията остава на един по-късен момент. България има нужда от магистрали, пълни язовири. В най-кратки срокове ще дойдем при вас с готовност за мандат“, заключи Петков.