Акад. Богдан Петрунов: Зеленият сертификат за антитела е абсурден

Общество

07-12-2021, 09:36

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него е трябвало държавата да наложи локдаун за успокояване на ситуацията с коронавируса

Зеленият сертификат за антитела е абсурден, каза академик Богдан Петрунов в "Тази сутрин“ по bTV.

"Антителата, които определят дали сте здрав или болен са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000“, каза още Петрунов.

Според него е трябвало държавата да наложи локдаун за успокояване на ситуацията с коронавируса, защото при навлизането на "Омикрон“ у нас инфекциите с "Делта“ и с новата разновидност ще вървят паралелно. Според Петрунов ваксините ще защитават и от новия вариант на коронавируса, но не в същата степен. 

"Едни 60-70-80% защита са напълно достатъчни. Имайте предвид, че грипната ваксина има ефективност между 50 и 60% и спасява животи“, каза той. "Аз мисля, че задължителната ваксинация е правилна стъпка. Ако не се създадат условия – и материални, и социални, и психологически – да се проведе една глобална имунизация, няма да се справим с инфекцията“, каза още Петрунов.

Относно това дали да се въведе зелен сертификат за депутатите в Народното събрание, Петрунов е категорично за тази стъпка.

"Това са хора като всички нас, трябва да отговарят на тези изисквания както и ние. Мен ме е срам, че там ходят без маски, а караме децата в училище да са с маски“, каза още той.



Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"