Димитър Манолов: Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства?

Общество

07-12-2021, 13:00

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Синдикати и бизнес на противоположни мнения за готвените съкращения в държавната администарция с 15%. Идеята дойде от Асен Василев от "Продължаваме промяната", който се очаква да бъде финансов министър в евентуалното редовно правителство.

"Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди, когато са сменяни "режими". На второ място може да се предположи – някои дейности, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани - ясно е на кого. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. И третата цел е да бъде „нахранена тълпата”. Това заяви в ефира на Нова тв президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод обявените планове да бъдат съкратени 30 хиляди държавни служите до края на 2022 година.

По думите му има заявка за създаването на три нови министерства. "Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства?”, попита той.

Според него официално по щат 146 000 са работещите в централните и местните администрации в страната. Реалното заетите места пък са с 15 000 по-малко.