Математик: Най-късно до празниците "Омикрон" ще бъде и в България

Общество

09-12-2021, 10:39

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите на Лъчезар Томов най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без изграден имунитет срещу вируса

Най-късно до празниците "Омикрон" ще бъде и в България. Ако това се случи до месец февруари, той ще стане доминиращ у нас. Това прогнозира в ефира на Nova News математикът Лъчезар Томов. По думите му най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без изграден имунитет срещу вируса.

"Клетъчният имунитет се повлиява много добре след три поставени дози. Съветът ми към властите да разрешат по-скорошно поставяне на поредна доза, а не след шест месеца от предходната. Не може да очакваме "Омикрон" да бъде по-лек от досегашните щамове, този вариант има над 30 мутации. В Африка отне един месец след появата му да стане доминиращ. Заради разпределението на населението в нашата страна обаче, можем по-лесно да се справим с "Омикрон" и да го контролираме”, обясни математикът.

Лъчезар Томов беше категоричен, че не може да се говори за край на вълната от COVID, като вероятно ни очаква и пета поредна такава.

"Връщането на учениците в клас отключи покачване на заразените. До Коледа данните ще се повишават, макар че това няма да се усети веднага”, допълни той.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"