КПКОНПИ проверява процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици

Крими

09-12-2021, 13:19

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ започна проверка в Министерство на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Това съобщиха от КПКОНПИ.

Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации /Нова телевизия, Фрогнюз и др./, съдържащи изявления на бивш заместник - министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. В рамките на днешния ден предстои снемане на обяснения от бившия заместник - министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления.