Проучване: Бустерната доза увеличава броя на антителата с 75%

Свят

14-12-2021, 15:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Астра Зенека" не осигуряват достатъчно добра защита срещу новия вариант на вируса - Омикрон, съобщава БНТ. Според проучване на Оксфордския университет бустерната доза увеличава броя на антителата със 75%. Учените подчертават, че от значение не е количеството антитела, а тяхното качество и умението им да противодействат на вируса.

"Според резултата от проучване, направено сред доброволци, ваксинирани с две дози "Пфайзер" или "Астра Зенека", имат чувствително намаляване на способността на антителата им да неутрализират Омикрон, в сравнение с варианта Делта", обясни проф. Матю Снейп, Оксфордски университет.

"Това не означава, че човек няма никаква защита, но антителата в организма много по-трудно се борят срещу Омикрон. Дори при ваксинираните с две дози. Според нас най-добрият начин за подсилване на имунитета е поставяне на бустерна доза", допълва проф. Снейп.

Експертите подчертават, че от значение е не само количеството на антителата, но и качеството им. Смята се, че новата мутация е намерила начин да преминава защитата, която досега са имали напълно ваксинираните. Предполага се, че тези, които не си поставят трета доза, е възможно да се заразят, но това не означава, че ще прекарат вируса тежко.

"Точно това ще следим - трябва да видим колко хора ще се разболеят, най-вече колко от тях ще са ваксинирани и колко тежко ще прекарат ковид", каза проф. Матю Снейп.

От Оксфорд сравняват имунната система с училище - според тях първата доза е начален курс, в който организмът научава най-важните неща. Втората доза определят като гимназия, а бустерната - като университет.