СЗО: Още по-страшни проблеми идват след пандемията

Свят

15-12-2021, 10:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След края на пандемията на коронавирус човечеството ще се изправи пред по-сериозни предизвикателства от преди. Те ще са свързани с бедността, глада, неравенството, болестите и изменението на климата. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, pпредаде Нова тв. По време на реч на 10-та Глобална конференция за превенция на здравето в Женева, той призова правителствата да „насърчат икономическия растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата“.

"Когато пандемията приключи, ще се изправим пред много по-страшни предизвикателства отколкото преди нея: бедност, глад, неравенство, болести, болести, изменение на климата“, каза ръководителят на СЗО.

Според Гебрейесус „пандемията показа, че ако здравето е застрашено, значи всички са изложени на риск“. В тази връзка е необходима "фундаментална промяна" във възприятието за стойността на здравето. Икономическият растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата, трябва да бъде „насърчен“.

Шефът на СЗО вярва, че държавите трябва да се стремят всеки да има достъп по здравни услуги, като това човешко право е крайъгълният камък на социалната, икономическата и политическата стабилност.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"