Уволниха директора на „Пътнически превози“ в БДЖ

Общество

16-12-2021, 15:08

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Причината са сериозните финансови затруднения на дружеството

Новият транспортен министър Николай Събев е освободил от поста директор на „Пътнически превози“ в БДЖ Любен Нанов, съобщават от ведомството. Причината са сериозните финансови затруднения на дружеството.

Констатираните нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес.

„БДЖ - Пътнически превози“, като единствен жп превозвач, изпълняващ социална функция, трябва да бъде оздравено по най-конструктивния начин, за да могат ползвателите да пътуват бързо, комфортно и при спазено разписание на влаковете.

Длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител ще заеме Константин Азов.

Пред БНР по-рано Събев обясни, че трябва да има нова стратегия за БДЖ.

„Това предприятие трябва да започне да работи ефективно. Трябва да бъде освободено от излишните дейности. Трябва да се разработи добра стратегия за това как БДЖ да се развива, да е ефективно, да не дърпа излишни пари и българите да започнат да използват услугите с по-голяма честота. Можем да увеличим приходите на „Пътнически превози“ не като повишаваме цените, а като увеличим количеството пътници“, казва министъра.

Събев ще обяви следващата седмица екипа си.