Австрия реши да въведе по-строги мерки при влизане в страната

Свят

18-12-2021, 08:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Целта е ограничаване на варианта Омикрон

Австрийското министерство на здравеопазването съобщи тази вечер, че от понеделник, 20 декември, се въвеждат по-строги мерки за влизане в страната с цел ограничаване на варианта "Омикрон", предаде Нова тв.

Според новата наредба в страната се допускат единствено ваксинирани и оздравели лица, останалите са длъжни да спазват 10-дневна карантина. Изключение правят децата, бременните и хората, освободени от ваксина по медицински причини. Самоизолацията може да бъде избегната чрез актуален PCR тест или доказателство за направена ваксина.

Децата на училищна възраст трябва да представят доказателство за направен тест. Децата под 12 години не подлежат на тези правила, но са длъжни да се изолират под карантина както и придружаващите ги възрастни. Преди да влязат в страната трябва да се регистрират на страницата Pre-Travel-Clearance.

Австрийските граждани, гражданите на ЕС и на ЕИП, както и лицата живеещи в Австрия трябва да представят при влизане в страната доказателство, че са ваксинирани или са преболедували COVID-19. За хората без такъв документ се предвижда 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена при представяне на отрицателен тест. И в този случай е необходима регистрация преди влизане в Австрия.

В допълнение към по-строгите правила за влизане в страната към държавите с висока опасност от зараза се добавят Ангола, Замбия и Малави. Преустановяват се директните полети от тези страни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен