СЗО: Омикрон е засечен в 89 държави, продължава да се разпространява

Свят

19-12-2021, 09:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че вариантът Омикрон на коронавируса вече е установен в 89 държави, но остават въпроси за мащаба на възможната заплаха, която представлява новият щам, предаде ДПА.

Случаите на варианта Омикрон се удвояват на всяко от едно и половина до три денонощия в страните, където е установен, съобщи СЗО, според която новият щам "значително надвишава потенциала за разпространение" на Делта варианта. Очаква се скоро вариантът Омикрон да измести варианта Делта и да стане доминиращ.

Според СЗО все още не е ясно на какво се дължи бързото темпо на разпространение на варианта Омикрон: на присъщата му повишена способност за предаване, на по-големите способности да преодолява имунитета, изграден чрез ваксинация или преболедуване, или на комбинация от двете.

"Все още има оскъдни данни за степента на тежест на Омикрон. Необходими са повече данни, за да разберем всичко за тежестта на протичане на заболяването при новия щам и как тя се повлиява от ваксинацията и предварително изработен имунитет", заявява СЗО.