Официално: Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на РС Македония Зоран Заев подаде оставка. Той е подал документите до председателя на парламента в страната Талат Джафери.

Преди няколко седмици Заев освободи лидерския пост в партията на  Социал-демократическия съюз на Северна Македония. На негово място застана зам.-министърът на финансите Димитър Ковачевски. Именно той се очаква да оглави новият кабинет.

„Съгласно чл.219, ал. втора от правилника на Народното събрание на Република Северна Македония, Ви поднасям оставката си от поста министър-председател на Република Северна Македония. Същевременно ви информирам, че няма да давам устни обяснения“, посочва Заев в писмената си оставка.

Той посочва в обяснението, че резултатите от последните избори, макар и местни, за политическия момент, в който се намира страната, са имали национална и политическа тежест.

„При такива условия за мен лично и като министър-председател, заради политиките, в които вярвам, политически безотговорно и неоправдано пред моя народ и моята държава, би било да продължа да водя правителството по евроатлантическия път. Мисля, че друг премиер от редиците на СДСМ ще успее да постигне това по по-добър начин“, казва Заев.

Той подчертава, че с тази оставка поема отговорност и да послужи като пример.

„Искам да дам пример да припознаваме добродетелните решения, когато е необходимо, и по този начин да дам още един принос за укрепване на демократичния капацитет на народа, но и на бъдещите лидери да осъзнават своя граждански дълг, когато се грижат за страната си“, пише Заев в писмото.

„Направих това, за да може нашата западноевропейска идея да продължи да се развива и прогресивната концепция в страната да създаде условия за себеутвърждаване и укрепване и по този начин да не позволи да бъде победена на национално ниво - за да могат да оцелеят тези съвременни демократични сили и да продължат да се борят за напредъка на Северна Македония – в името на свободата, демокрацията, многообразието, добросъседството, НАТО и за по-лесно и бързо започване на преговорите с ЕС“, добавя Заев, подчертавайки, че е особено горд за подкрепата от всички етнически общности и за голямата идея за „Едно общество за всички”.

В писмото министър-председателят в оставка казва още, че по време на неговия мандат са били взети исторически решения, като споразумението с Гърция, с което Македония се сбогува с референцията на БЮРМ и утвърди македонския език и идентичност, както и членството в НАТО.

„По време на моя мандат като министър-председател взехме исторически решения, поради които Северна Македония, вместо да бъде „бивша република“ без трайно и суверенно утвърждаване в обществото на нациите, получи това, което ѝ принадлежи според достойнството и историческите ѝ заслуги. Тези решения дадоха възможност македонците и македонският език да бъдат утвърдени от целия свят, а и от нашия съсед и приятел Република Гърция. Вярвам, че с това осигурихме траен мир, сигурност и утъпкана пътека за икономическото благополучие на хората“, пише още Заев и завършва: „Времето ще покаже, че това мое решение е в съответствие с моята решимост да бъда политик, който поема отговорност за вземането на трудни, но исторически важни решения за доброто и сигурно бъдеще на нашия народ и държава, без да поставям грижата за личния политически рейтинг пред държавните интереси“.