КЗП: Увеличението на цените на мобилните оператори е незаконно по начина на заявеното намерение

Общество

23-12-2021, 09:05

Снимка:

КЗП

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Комисията за защита на потребителите започна спешна проверка

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. С повече подробности по темата в "Денят започва" по БНТ беше Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Той обясни, че към момента е обявено намерение за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, но нищо конкретно не се е случило.

"На базата на това намерение ние сме се самосезирали и извършваме проверка. В КЗП
са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях", обясни Маргаритов.

"Засега е анонсирано намерение с едностранно волеизявление", допълни той.

Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение намерение да го направят в началото на следващата година.

От представените пред КЗП документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

Димитър Маргаритов уточни, че Комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценооразуването.

"Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и дори във фаза намерения ние ще ги предупредим за това", категоричен е Маргаритов.

Според председателя на КЗП, най-вероятно поскъпването ще е по-малко от 5% и ще е около 1 лев на месец средно, ако таксата е около 20 лв.

Той обясни как потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор: При безсрочен договор - с едномесечно предизвестие или при срочен - от потребителя може да се изиска да плати максимум три месечни вноски като неустойка, независимо от срока на договора.