Проф. Витанов: Проблемите ни с Омикрон ще дойдат през февруари

Общество

27-12-2021, 11:08

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Омикрон е вече тук, но няма да ни развали празниците. Това е прогнозата на математика проф. Николай Витанов.

В студиото на Нова телевизия той прогнозира, че ако Омикрон бъде засечен от НЦЗПБ около Йордановден и Ивановден, до десетина дни ще стане доминантен.

"От 14-ти - 15-ти ще започнат да растат случаите. Проблемите ни по същество ще дойдат през февруари", каза Витанов.

Първи ще го усетят личните лекари, а след това и болниците. Интензивните отделения обаче няма да са толкова натоварени, тъй като този вариант се кара по-леко. Все пак Витанов уточни, че прави прогнозите си на база данни от други страни, където характеристиките на населението са други и е възможно да има разминавания. Скокът като брой случаи може да е по-голям, тъй като при нас ваксинацията е ниска. Реално Витанов обаче очаква вълната да е през февруари месец.

През януари икономиката ще бъде натоварена толкова, че доста хора няма да бъдат на работа. Избягвам да давам препоръки на изпълнителната власт, те ще решат за затваряне или други мерки, но не очаквам да се налага локдаун през януари месец, обясни математикът. Въпреки това Витанов препоръча горещо - да се избягват контакти, да се спазват мерки и да се направи ваксинация, тъй като това би предпазило вируса да удари в някое хронично заболяване и дългосрочни последствия от заболяването.