Акад.Петрунов призова за масова имунизация срещу COVID-19

Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая

„На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа“. Това обясни пред Нова ТВ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон.

„Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19.

„Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията.

„Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.