Над 20 000 медици са заразени с Омикрон в Испания

Свят

29-12-2021, 17:19

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От началото на шестата вълна на пандемията от Covid-19 в Испания до сега са заразени над 20 000 медицински работници, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Това създава изключителни трудности при обслужването на постоянно растящия брой пациенти, предава БНР.

Само за последните две седмици преди Коледните празници с новия вариант Омикрон са диагностицирани 5200 лекари и медицински сестри, коетоесредно по около 370 на ден в цялата страна. Зарадипочивните дни
данните не са актуализирани и броят им е много по-висок, уточниха от Асоциацията на семейните лекари и призоваха за спешни мерки от страна на правителството, които да осигурят допълнителна помощ от медицински екипи. Според тях проблемът е най-голям в първичната грижа, където заради отпуските по болест, един семеен лекар трябва да преглежда по около 70 пациенти на ден.

Говорителят на асоциацията Лоренцо Арментерособясни, че в момента повечето медицински центрове работят с 30 до 50% от капацитета си заради липсата на лекари и постоянно растящия брой пациенти.

Във вторник беше отбелязан нов антирекорд от близо 100 000 заразени с коронавирус и най-вероятно няма да е последният, след като прогнозите са, че едва във втората половина на януари ще бъде достигнат пикътна шестата вълна.

Честотата на заразяване се сравнява с тази на морбили, в болници са вече над 8000 души, а на места интензивните отделения са надхвърлили с 30 на 100 капацитета си.