Ванга предрекла смъртта на известна югославска певица (Видео)

Свят

02-01-2022, 12:34

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Силвана Арменулич загива при автомобилна катастрофа през 1976 г.

Сръбският филм "Тома", посветен на популярния изпълнител, композитор, поет и бохем от близкото минало Тома Здравкович се превърна в огромен хит на целия Балкански полуостров. Биoграфичната сага разказва не само за живота на изключителния певец, но и за хората около него, вдъхновили го да напише едни от най-запомнящите се кафански песни, с които в страните от бивша Югославия и до ден-днешен продължават да се смеят, пият, празнуват, скърбят и плачат.

Един от тези хора е певицата Силвана Арменулич, наричана югославската Мерилин Монро заради своята красота и шеметен живот - изкачила се от бедност до звездни висоти, но и приключила житейския си път по трагичен начин. Във филма тя е показана като човекът, който протяга ръка на Тома Здравкович и му помага в кариерата, след което пък самият той изиграва ключова роля за нея, написвайки най-големия й хит "Sta ce mi zivot", който я изстрелва на върха.

В ролята на Силвана влиза актрисата Тамара Драгичевич.

Възкресеният на голям екран образ на Силвана Арменулич накара сръбските медии да припомнят за един от последните ѝ житейски епизоди, който е свързан с известната българска пророчица баба Ванга.

Зилха Байрактаревич (по-късно ще вземе сценичното име Силвана, на името на актрисата Силвана Мангано от филма „Горчив ориз“) е родена през 1939 г. в град Добой в голямо семейство на бошняци – мюсюлмани. Тя е третото от общо десет деца на сладкаря Мехмед Байрактаревич. На 16 години отива да живее при леля си в Сараево и започва да пее по кръчмите, а в края на 50-те пристига в Белград и започва да се подвизава с оркестър в хотел "Бристол". През 1961 г. Силвана се омъжва за известния тенисист Радмило Арменулич, а три години по-късно ражда дъщеря.

Нейната кариера се развива бързо и скоро тя се превръща в една от най-успешните певици в Югославия. Нейната песен „Šta će mi život“ („Да бъде моят живот“), „Moj dilbere“ („Моят възлюбен син“) и „Noćas srce mi pati“ („Тази вечер сърцето ми страда“) получават национална известност. В репертоара ѝ влизат съвременната фолк-музика, както и традиционните песни севдалинки (известна е като „кралицата на севдалинки“). В началото на 1970-те години участва в множество игрални и телевизионни филми.

През последните няколко години от живота си Арменулич ставала все по-обсебена от изследването на собствената си съдба, започнала да се интересува от астрологията, и телепатията.

В началото на август 1976 г. Силвана Арменулич използва свое посещение в България заедно с други югославски артисти, за да посети митичната баба Ванга, пише сръбското издание alo.rs. Говори се, че българските власти са съдействали, за да се осъществи тази среща. Тя обаче е била изключително неприятна за певицата.

Ванга седяла с лице към прозореца, сякаш гледала нанякъде със слепите си очи. "Значи ти си онази певица", казала по едно време ясновидката и добавила: "Седни и мълчи, изчакай малко“. Дълго мълчали, а след това Ванга се отказала да опитва да види съдбата на югославската звезда и съкратила срещата. "Нищо! Не е нужно да плащаш нищо. Не искам да говоря с теб. Не сега. Иди и ела след три месеца." Разстроена, със сълзи на очи, Силвана се отправила навън, но гласът на ясновидката я спрял на прага. "Чакай, всъщност няма да можеш да дойдеш... Върви, върви... Ако можеш, ела."

Изпълнителката видяла това като потвърждение, че ще умре и напуснала дома на Ванга, обляна в сълзи.

Арменулич загива на 10 октомври 1976 г. при автомобилна катастрофа на магистралата Белград-Ниш, близо до село Колари. Нейната сестра Миряна Байрактаревич и Раде Яшаревич, ръководител на Националния оркестър на RTV Белград, също са били в колата и загиват. Трагичният инцидент се случва само два месеца след срещата ѝ с Ванга.