Официално: 12 положителни проби на Омикрон в България

Общество

02-01-2022, 15:41

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Налагането на нови мерки от здравните власти ще бъде обсъдено още в първия работен ден

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира, че са регистрирани 12 положителни проби за Омикрон в България. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

С това България става петата балканска страна с новия вариант на коронавируса.

Заразените са с леко протичане, на домашно лечение, при никой не се налага хоспитализация. 9 са мъже, 3 са жените. 7 са без ваксинация, 5 имат ваксинация, като при повечето от тях над 9 месеца след втора игла. Само един от тях е пътувал в чужбина.

Клиничните проби са взети в 4 лечебни заведения в периода от 16 до 22 декември 2021 г., 11 пациенти са от София-град, а един от област София.

Очакванията са Омикрон да бъде заразен за повече хора, тъй като сред характеристиките му е бързото и ефективно предаване. Тепърва ще се обсъжда дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

"Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни. Всичко може да се очаква, всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато, и от ефективността на мярката, която бихме приложили. Виждате, че и в Европа имаме една много сериозна палитра - от изключително строги мерки до доста демократични. Това, с което няма да направим компромис, е здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система", подчерта доц. Кунчев.

По думите му ефикасна защита срещу Омикрон може да бъде осигурена единствено чрез пълна имунизационна схема и поставянето на бустерна доза.