Обсъждат ново затягане на мерките заради Омикрон

Общество

04-01-2022, 08:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Николай Витанов: От 15-20 януари Омикрон ще стане доминантен

Два експертни съвета се събират днес в Министерството на здравеопазването

Здравните власти ще обсъдят дали се налага въвеждането на нови мерки, за да се спре разпространението на южноафриканския вариант на COVID-19 – Омикрон. 

Два експертни съвета се събират днес в Министерството на здравеопазването, като засега не се предвижда затягане на съществуващите мерки, нито спиране на децата от училище, въпреки че вариантът засяга и по-малките.

Омикрон е много по-заразен и се разпространява много по-бързо, но протича по-леко е информацията на учените засега. Основните му симптоми са хрема, болки в гърлото и отпадналост - при него много рядко се наблюдава загуба на обоняние.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Омикрон може да измeсти традиционния грип и се очаква съвсем скоро да стане доминантен.

„Това, което наблюдавахме при колегите от Западна Европа - удвояването на случаите ставаше на 2-3 дни, което е много висок темп. Единственото ни успокоение е, че засега данните са за сравнително по-леко протичане“, коментира за БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Главният здравен инспектор заяви, че според него най-важните мерки вече са предприети. По-рано Кунчев отбеляза, че пълен локдаун във вида, който познаваме от пролетта на 2020 година, е изключен.